The Chedi


Image

Szerző: 
Andreas Maisch, Sales

Condair GmbH
Image
Image
Image


Hibrid légpárásító a „The Chedi”-ben
Tiszta levegő a luxusszállodában


Az ötcsillagos „The Chedi” szállodában, Andermattban, az adiabatikus légpárásítás pontosan olyan, jó közérzetet biztosító klímát hoz létre, amilyenre a vendégek vágynak. Az igény szerinti vezérléshez tizenkét hibrid légpárásítót építettek be. A szálloda üzemeltetője örül a kitűnő higiéniának és az alacsony működési költségeknek.

Megnyitásakor, 2013 végén a Svájcban található „The Chedi”-t a nemzetközi sajtó „Must to go”-ként jellemezte 2014-re. Más projektekkel együtt ez minden bizonnyal St. Moritznál is vonzóbbá fogja tenni ezt a kis helységet, Andermattot. Ezenkívül ez a technológia fényűzően példázza a tartósságot. A szálloda egyszerre tartós és fényűzően berendezett, az architektúrától az anyagokon át a korszerű épületgépészetig. A szállodát öreg tűlevelű állomány veszi körül, amelyet megtartottak. Maga az épület igen alkalmazkodóan simul bele a természetes fekvésű alpesi faluba. Négy házával kellemes méretarányossággal illeszkedik bele a kikövezett utcácskák hálójába. A helyi lucfenyőből készült homlokzat a hatemeletes háznak egy csipetnyi alpesi érzést kölcsönöz.Pompás terek
Amikor az ember átlépi az üvegből és acélból készült modern bejárat küszöbét, közel hat méter magas belső terek fogadják. A nagystílű elegancia benyomását tovább erősítik a tágas terek. A négy ház azonban az első két szinten össze van kötve egymással. A terek összekapcsolása és egymásra hatása újra és újra ámulatba ejti a látogatót. A külső és belső terek közötti átmenet aprólékos részletességgel van kialakítva. Az átlátszó és átlátszatlan szerkezeti elemek ritmusa hangsúlyozza és összeköti a különböző klímazónákat bent és kint.

Így például egy nagy fafűtésű kandalló alkotja az átmenetet a némileg hűvösebb nyilvános zóna és a szálloda vendégei számára fenntartott, kedélyes visszahúzódási terület között. A két további fafűtésű kandalló egy Après-Ski bár hangulatát idézi. Összességében még további 193 kandalló található a szálloda épületeiben. Így a suite-ek mindegyike, azaz a szobák kereken egyharmada rendelkezik saját kandallóval. Ezek részben a falakba vannak beépítve, és izgalmas távlatokat és térbeli kapcsolatokat hoznak létre.

A gázkandallók melege és a lángnyelvek játéka kellemes érzéssel tölti el a vendégeket, ugyanakkor fűtésre is alkalmas. A szállodában így folyamatosan biztosítva van a faapríték által adott meleg meghittsége. Bizonyos évszakokban, például a nyár elején, kellemes külső hőmérsékletek esetén a szálloda külső ajtói nyitva vannak. Ilyenkor sok külső levegő kerül a belső terekbe. Ezeket az ingadozásokat pontos vezérlése által a szellőzőrendszer ki tudja egyenlíteni. Ehhez a párásítás fokozatmentesen szabályozható.

Minden földi jó
A félig nyitott látványkonyhában a világkonyhát ünneplik – a lenyűgözően jó közérzetet sugalló japán tér a szálloda minimalista módon kialakított drágaköve. A fala hátrahúzódva megnyílik, és kicsi, sarkos nyílások perforálják. A vendég egy enyhén emelkedő szakaszon át jut a japán ceremoniális étkezésre szolgáló helyiségbe.

A szabadon hozzáférhető humidorral ellátott szivarszoba és a cheesetower – egy üvegtorony, amelyben a sajt barlangi klímában érlelődik – a különböző (kulináris) klímazónákon át vezető utazás állomásai. A szálloda helyiségeiben a Condair tizenkét „Dual 2”-je biztosítja a levegő páratartalmát. A fő étterem szellőzőberendezésébe egy 24 000 m³/h frisslevegő létrehozására alkalmas készülék van beépítve (a műszaki adatok a táblázatban találhatók). A mérési példa a következő: –15 °C-os téli hőmérséklet és 90%-os relatív páratartalom. A levegőt 38 °C-ig előmelegítik, hogy a kellemes, 45%-os relatív páratartalomra történő hűtő párásítást követően még mindig 21,5 °Cos legyen. Az adiabatikus párásítás itt az energetikailag leginkább fenntartható technológiának bizonyul. A nagynyomású párásítók nyomásfokozó szivattyúja sokkal több energiát igényel, akárcsak a gőzpárásító a vize felmelegítéséhez. Ezenfelül a „Dual 2” készülékek párásító vizet takarítanak meg. Az öblítővíz-veszteségek minimálisak. A vízmennyiség pontosan vezérelhető.

Higiéniai kihívások
Mindenütt, ahol a levegő vízzel telítődik, nagyon kell ügyelni a higiéniára. Sem a legionellák, sem a penészgombák, élesztőgombák és más csírák elszaporodása nem engedhető meg. A „Dual 2” higiéniai koncepciója hatékonyan kiküszöböli mindezeket a szerves szennyezőanyagokat. A higiéniai koncepció lényege az ezüstionizálás. Ahogy az ezüsttabletták sterilizálják az ivóvizet, úgy akadályozzák meg tartósan az ezüstionok és egy steril szűrő a csírák növekedését és szétszórását, valamint a biofilmek képződését. A szervetlen szennyeződések finomszűrővel, vízlágyítóval vagy fordított ozmózissal távolíthatók el. A víz vezetőképességének ellenőrzése automatikus. A vízkörforgást rendszeresen át kell öblíteni azokban az időszakokban is, amikor nincs szükség párásításra, és ezzel a csíraképződés megakadályozható. A párásításhoz a hibrid párásító a kis nyomáson történő porlasztást utópárologtatással kombinálja. A kerámiaelemeken, amelyek olyan porózusak, mint egy szivacs, és ezáltal igen nagy a felületük, a vízcseppecskék teljesen elpárolognak. A párásított levegő már nem tartalmaz aeroszolokat, és gyakorlatilag csíramentes. A működési higiéniát a független Fresenius Intézet vizsgálta és igazolta egy hosszú távú kísérletben. Egy évi üzemeltetés után a higiéniát újból ellenőrzik. A berendezés kikapcsolása után a porlasztókörök automatikusan leürülnek. A kisnyomásúrendszer által a párásító szakasz rendkívül rövid, és a berendezés igen kompakt.

Természeti vonatkozások
A tartós párásítással összhangban vannak a szálloda belső terében használt anyagok is. Gyakran alkalmaznak természetes anyagokat, amelyek a levegő páratartalmát pufferelni tudják. A szerkezeti fa, például a tetőgerendázat, teljesen kezeletlen, így a diffúzióra nyitott marad. A padlózatban a fa olajozva van, és terméskővel váltakozik. A Belgiumból származó mészkő kékesszürke árnyalatával nyugtató hatású. A helyi gránit különböző módokon rétegződik. A rafinált világítás szikrázik, mint a csillagos ég. Dekorációként szintén természetes tárgyakat használnak: fák varázslatos hatású gyökereit és fakorongokat. A „The Chedi” egy modern luxusszálloda, sok-sok természetközeli megoldással.


Professional Article published in TAB 2015/Issue 1:: Clean air in a luxury hotel by - Andreas Maisch, Sales, Condair GmbH

Tudjon meg erről többet