Légpárásítás az elektronikai iparban


Minél szárazabb a levegő, annál gyorsabban és erősebben jelentkeznek elektrosztatikus felöltődések. Gyártóüzemekben és az elektronikus szerkezeti elemek fokozódó miniatürizálódásával elengedhetetlenné vált következetes ESD-védelem (electrostatic discharge, elektrosztatikus kisülés). Az elektronikus készülékek, a nyomtatott áramköri kártyák és az adatok rendkívül érzékenyen reagálnak a kisülésekre.

Már 100 volt elektrosztatikus kisülése is az elektronikus szerkezeti elemek sérülését vonhatja maga után. Az elektronikus feltöltődés ugyanakkor megfékezhető a levegő páratartalmának növelésével.

A nedves levegő lerakódik az ionokra, így azok nehezebbé válnak, és nehezebben mozognak az elektromos mezőben. Szabályozott légpárásítással egy páraréteg hozható létre a felületeken, amely csekély vastagsága ellenére vezetőképessé teszi a felületeket, és megakadályozza az elektromos töltések felhalmozódását.
A 40 % relatív páratartalom alatti száraz
levegő potenciálkülönbségekhez vezethet
50–55 % közötti relatív páratartalom esetén elektromos
töltések áramolhatnak a megnövekedett vezetőképesség miatt

Statikus feltöltődés


A statikus feltöltődés a nem földelt gyártóberendezéseken vagy magukon a termékeken alakulhat ki.

50–55 % közötti relatív páratartalom esetén a nedves levegő erősebben képez réteget az ionok körül, így azok nehezebbek és az elektromos mezőben mozdulatlanok lesznek. A levegő és az anyagfelületek vezetőképessége megnő, így az elektromos töltések kiegyenlítődnek, ami megakadályozza a potenciálkülönbségek kialakulását.
Elektromos vizsgálóműszer
Waver gyártása
Mikrocsipek gyártása