Trockene Augen vermeiden

Kerülje a szem kiszáradását

A szem érzékenyen reagál a túl száraz beltéri levegőre

Az optimális, sértetlen könnyfilm feladata a szemfelület védelme a környezeti hatásoktól. A levegőben található részecskék a kötőhártya jelentős irritációját és fertőzését okozhatják.

A túl száraz beltéri levegő gyorsabb könnypárolgáshoz vezet. Ha a levegő páratartalma hosszabb ideig túl alacsony, a könnyfilm elvékonyodhat, vagy akár fel is szakadhat. Ennek növekvő irritáció, égő érzés, gyulladások, valamint súlyos szemkárosodás a következménye.

Dry Eyes

A modern munkakörülmények megterhelést jelentenek a szemnek

Az intenzív, képernyő előtt végzett munka kemény munkát jelent a szemnek: Duzzadt szemhéjak, bőrpír, idegentest érzés, égő érzés és magas fényérzékenység lehetnek a következményei. Ennek egyik oka a szemfelület nem megfelelő nedvesítése könnyel. A szemészek szerint nem szabad alábecsülni az úgynevezett szemszárazságot, ártalmatlan közérzeti zavarnak gondolva azt: Ez inkább egy összetett betegség, amely súlyos szemkárosodást okozhat.

A képernyő órákon keresztül történő bámulása ezenkívül csökkenti a pislogás gyakoriságát is. A könnyfilm nem frissül elég gyakran.

Kontaktlencse

A kontaktlencsék valamennyi víztartalommal rendelkeznek. Ez a legtöbb kontaktlencsénél 30 és 80 százalék közé esik. A túl száraz levegő elvonja a nedvességet a kontaktlencséből. A vízveszteség kompenzálására a szem vizet von el a szaruhártyától, aminek következtében a szem egyre jobban irritálódik.

A kellően nedves levegő kevesebb nedvességet von el a kontaktlencséből, és a szem kevésbé terhelődik.

Contact lenses