Párásítás a bortárolás során


Jó talaj, napos lejtők, szenvedélyes borász: a jó borok előállításának legfontosabb feltételei. A minőség megőrzése vagy akár növelése érdekében a raktárakban és borospincékben állandó hőmérsékletnek kell uralkodnia, és szigorúan szabályozni kell a páratartalmat.

A száraz levegő a hordó falán keresztül is a bor párolgásához vezet, ami addig tart, míg ki nem egyenlítődik a páratartalom a tároló helyiség levegőjével.

A már palackozott borok esetében is szükséges az állandó klíma, máskülönben megecetesednek. Hűvös, sötét és kellően párás – ezek a bor optimális tárolási feltételei. Hogy a megfelelő klímát egy telepített párásító berendezés állítja elő vagy egy, a szellőztetéshez kapcsolt rendszer, az a helyi adottságoktól függ. A befektetés azonban mindenféleképpen megtérül.
Bor tárolása