Optimális páratartalom a raktáraknak


Mindenhol, ahol termékeket és árukat tárolnak, tárgyakat archiválnak, a megfelelően beállított légszárítás óvja meg a tulajdonosokat a nedvesség okozta lehetséges következményektől, mint a csomósodás, penészképződés vagy a korrózió. Ennek oka a tárult áru nedvességleadásában vagy a beáramló külső levegőben és az ezzel együtt járó páralecsapódásban keresendő.

Még ennél is nagyobb kockázatot jelent a külső levegő beáramlása a hűtőházakban. A helyiségen belüli jégképződés az ott dolgozók biztonságát veszélyezteti. A keletkező olvadékvíz károsíthatja a tárolt terméket, az elvárt higiéniai szabványok így csak jelentős többletráfordítással biztosíthatók. A csúcstechnológiás szárítórendszerek biztosítják a termék minőségének védelme mellett a raktárak és hűtőházak üzemeltetéséhez szükséges hatékonyságot.

Szárítás – A fémes nyersanyagok és készáruk korróziójának megelőzése érdekében

Száraz levegőn a vas nem rozsdásodik. Ha mégis nedvesség éri a fémet az oxigén (O2) és a víz (H2O) hidroxidionná (OH-) redukálódik. A reakcióhoz szükséges elektronok kiegyenlítéséhez oxidálódik a vas, azaz leadja az elektronjait, amiket végül az oxigén vesz fel. A folyamat során vasoxid keletkezik. Ahonnan elvonják az elektronokat ott elektronhiány alakul ki és pozitív töltésű vas ionok (Fe2+) válnak ki. Ezek átvándorolnak a vízcseppbe, és kötést alkotnak a negatív töltésű hidroxidionokkal (OH-). Az eltérő töltésük miatt első lépésben vas(II)-hidroxid keletkezik. A vízzel, oxigénnel és hidroxidionnal folytatott további reakciók mindig további reakciókat váltanak ki, melyekből vas(III)-oxid és vas(III)-hidroxid keletkezik. Ezek a fém felületére rakódnak, és ezek adják a rozsda jellegzetes megjelenését. Az alumíniummal ellentétben a többi fémnél csak akkor áll meg a folyamat, ha már nem áll rendelkezésre több vas.

Párásítás – A higroszkópos áru nem veszít értékéből


szabályozott páratartalommal
száraz levegővel
Mivel a zöldségek és a gyümölcsök alacsony hőmérsékleten is gyorsan kiszáradnak és összetöppednek, ügyelni kell a megfelelő páratartalomra. A raktárcsarnokokban és az árubemutató területeken elhelyezett, észszerűen méretezett párásító rendszer gondoskodik arról, hogy a zöldségek és a gyümölcsök mindig frissek maradjanak és – súlyveszteség nélkül – eladják magukat.