Légszárítás a vízműben


Az elsősorban a melegebb évszakokban jelentkező kondenzvízképződés a vízellátó berendezések üzemeltetése és fenntartása során fellépő legnagyobb kihívás. A melegebb és párásabb levegő beszivárgása a hűvösebb ipari épületekbe kondenzátumképződéshez vezet a vízszállító csövekben és szerelvényekben, valamint minden egyéb alacsonyabb hőmérsékletű alkotóelemen.

Ez a műszaki berendezéseknek, valamint magának az épületnek az alábbiak szerinti súlyos károsodását okozhatja:


■ Az elektromos érintkezők korróziója és az érzékeny elektronika károsodása

■ Csepp- és pocsolyaképződés Penész kialakulása és mikrobák elterjedése

■ A kémiai gyártási és segédanyagok csomósodása

■ Az üzembiztonságot veszélyeztető nedves járófelületek

■ A korrózióvédelmi festés megsemmisüléseA nagy teljesítményű párátlanító rendszerek segítségével a vízellátó létesítmények műszaki berendezései különösen hatásosan és hatékonyan megóvhatók a nedvességgel összefüggő károsodások minden fajtájától. Értékes hozzájárulást biztosítanak a karbantartáshoz kapcsolódó állásidő minimalizálásához és ezáltal a rendelkezésre állás folyamatos fenntartásához. A higiénikus és biztonságos munkakörülmények biztosítása egy további fontos szempont.

Energiahatékony vezérlés harmatpont- vagy felületérzékelővel


A páratartalom közvetlen szabályozására nem az eltérő, hanem a mindig fennálló tehetetlenség miatt kerül sor. A kondenzációs párátlanítók sűrítő és ventilátorhajtását, valamint az adszorpciós szárítók regenerációs regisztereit és ventilátorait megfelelő mérő és szabályozóelemek vezérlik. A légszárító berendezések nedvességtől független vezérlésénél az alábbi lehetőségek állnak fenn:

Higrosztátok:

Elérhető elektromos és mechanikus változata, különféle kivitelben. BE/KI üzemmód egyaránt lehetséges, ahogyan a kompresszor vagy a regenerációs regiszter ventilátor lekapcsolása nélküli vezérlése is.

Harmatpont-érzékelő:

A légszárító rendszer aktiválása a harmatponti érték átlépésekor.

Kombinált hőmérséklet/páraérzékelő:

További hőmérsékletkontroll szükségessége esetén.

A harmatpont-szabályozás és a szoba páratartalmának azonos feltételek melletti összevetésének alábbi példája mutatja azt a hatalmas energiamegtakarítási potenciált, amelyet a professzionális és alkalmazásorientált kialakítás kínál a megfelelő szabályozási stratégiával kombinálva.