Egészséges páratartalom az optimális munkahelyi klíma érdekében


A Callcenter megfelelő páratartalma nem csak az ott dolgozók jó közérzetét biztosítja, hanem gondoskodik teljesítőképességükről és egészségükről.

A munkaképtelenség leggyakoribb kiváltói napjainkban a légúti megbetegedések. A megbetegedések majdnem negyede (21,8 %) vezethető vissza légúti megbetegedésre. Ebből következik, hogy Németországban több mint 50 millió keresőképtelenségi nap keletkezik, ami az ország vállalatai számára 130 milliárd euró kiesést okoz évente. A számok azt mutatják, hogy a megfelelő páratartalom több puszta jóléti tényezőnél,
és megteremti az egészséges munkakörnyezetet a Callcenterben
(forrás: CallCenterProfi, SFO Medien GmbH)

Hogyan csökkenti a páratartalom a fertőzésveszélyt az irodában?


A száraz levegőben a csírasejtek is kiszáradnak. Gyorsan veszítenek súlyukból, könnyebbek lesznek, és tovább lebegnek a levegőben. 40–60 % közötti páratartalom esetén ezzel szemben a csíracseppek nagyok maradnak, nehezek és lomhák. Lesüllyednek a padlóra, ami csökkenti terjedésüket a levegőben.
A baktériumok szétterjedése száraz levegőben
A baktériumok terjedése optimális páratartalom mellett

A Fraunhofer-Institut tanulmánya


A Fraunhofer Institut Munkagazdaságtan és Szervezet (IAO) részlege kétéves tanulmányban vizsgálta az „irodai munkahelyek páratartalmát”. A tanulmány eredményei világosan megmutatják, hogy a nem szabályozott páratartalmú irodákban dolgozók gyakran panaszkodnak a száraz levegő miatt, ami negatívan befolyásolja közérzetüket, egészségüket és teljesítőképességüket. Ezzel szemben a megkérdezettek a magasabb páratartalmat pozitívnak és kellemesnek ítélték.
A tanulmány felépítése
A tanulmány során egy kísérleti épületben több héten keresztül ki-be kapcsolták a párásító rendszert, míg a hőmérsékletet egyenletesen 22–23 °C-on tartották. Szabályozott párásítás esetén a páratartalom 40 %-os volt, anélkül viszont mintegy 23–28 %-ot ért el.
Eredmény
A tanulmány ezáltal megerősítette az alacsony páratartalom negatív, közérzetre, lehetséges szemszárazságra és a nyálkahártyák kiszáradására gyakorolt hatását. A megkérdezett szimptómák esetében a legkevesebb panaszt 40 % relatív páratartalom esetén adták a megkérdezettek. A munkahelyi páratartalom tehát a megfelelő légminőség és kellemes hőmérséklet mellett nagymértékben hozzájárul a közérzet javításához és az egészségügyi terhelések csökkentéséhez.
Tesztcsoport párásítás nélkül


Gyakran száradtak ki a légútjai a munkavégzés során?
Gyakran égett a szeme a munkavégzés során?
Tesztcsoport párásítással


Gyakran száradtak ki a légútjai a munkavégzés során?
Gyakran égett a szeme a munkavégzés során?