Miért fontos a kiegyensúlyozott páratartalom
egészsége megőrzésében?

A párás levegő megöli a vírusokat

A 40–60% közötti optimális relatív páratartalom tartományban az aeroszolok összezsugorodnak, sóösszetételük megnő annyira, hogy a bennük található csírák és mikroorganizmusok elpusztulnak.

Immunrendszerünk védelmi funkciója megfelelő páratartalom esetén működik a legjobban!

A száraz levegő károsítja a légutak bonyolult védelmi mechanizmusát. A nyálkahártya kiszárad, szívóssá válik és akadályozza a csillószőrök mozgását, így többé nem tudja elszállítani a vírusokat és csírasejteket.

Miért fertőző a tüsszentés?

Különösen száraz levegőben gyorsan terjednek a csíracseppek, és hosszú ideig fertőzőképesek maradnak. Optimális 40–60%-os páratartalom esetén azonban ez másként van.

A csíracseppek ekkor ugyanis nem jutnak messzire, és kevesebb embert fertőznek meg. Az optimális páratartalom tehát hatékony a fertőzés elleni védelemben.

Miért optimális a 40–60% közötti páratartalom?

Scofield Diagram
Az emberi test számára a 40–60% közötti páratartalom optimális. Ez a tartomány kedvezőtlen a csírasejtek, gombák és baktériumok számára, így a levegő alig terhelő az emberek számára. Ekkor minimális az influenzát és megfázást okozó vírusok előfordulása.

A párás levegő csökkenti a csíracseppek előfordulásának veszélyét

A páratartalom kiemelt szerepet játszik a csíracseppek fertőzőképességében. Közepes páratartalom esetén a továbbterjedés kockázata minimális, száraz levegő esetén azonban kiugróan magas lesz.
Humid Air
7 - 23 % RH relatív páratartalom esetén a behordott csírasejtek fertőzőképessége 60 perc elteltével 77%
Infectivity
43 % RHrelatív páratartalom esetén a behordott csírasejtek fertőzőképessége 60 perc elteltével15%-kal alacsonyabb.
Study: high humidity
A Yale Egyetem új tanulmánya rámutat a száraz levegő és az influenzafertőzés közti összefüggésre