Tárgyalók és irodahelyiségek légnedvesítése


A dolgozóknak a munka során jól kell érezniük magukat. A motiváció, a teljesítőképesség és az egészség a munkahely mai igényeknek megfelelő kialakításával pozitív irányban befolyásolható. A levegő megfelelő páratartalmának döntő hatása van az irodában tartózkodók egészségére és közérzetére, és védi a munkatársakat a betegségektől.

Ha a képernyő előtt végzett intenzív munka, a sok beszéddel járó tevékenységek vagy a túlzottan meleg irodai helyiségek alacsony páratartalommal párosulnak, jelentős egészségkárosodások következhetnek be. Különösen a téli hónapokban gyakori tünetek a légúti fertőzések, a nyelési panaszok, a torokfájás és az égő szem.

A legújabb orvosi tanulmányok szerint a nyálkahártya immunvédelme is jelentős mértékben függ a helyiség levegőjének páratartalmától. A mikroorganizmusok légutakból való elszállítása alacsonyabb páratartalom esetén csökken. A légutak hatékony és gyors tisztulásához és ezzel a fertőző betegségekre való hajlam csökkentéséhez kellően magas, legalább 45 %-os légnedvesség-tartalom szükséges.

Miért olyan kellemetlenül száraz a levegő télen?


Mindenki ismeri a száraz levegő kellemetlen hatásait: A bőr pikkelyes lesz és berepedezik, az orr- és toroknyálkahártya, valamint a szemek kiszáradnak és érzékennyé válnak. Ettől kellemetlenül érezzük magunkat, és fogékonyabbá válunk a légúti megbetegedésekre. De mi az oka annak, hogy a levegő különösen a hideg északokban olyan kellemetlenül szárazzá válik?
A hőmérséklet függvényében változik a levegő vízfelvevő képessége. Télen a kinti hideg levegőnek alacsony a párafelvevő képessége. Felmelegítéssel (ami által megnő a nedvességfelvevő képesség) a relatív páratartalom csökken és nagyon száraz beltéri klíma alakul ki. Aktív páratartalom-növelés nélkül alig valósítható meg a 40–60 % közötti egészséges beltéri páratartalom.
Tantermek
Irodahelyiségek
Konferenciatermek
Callcenterek
Modern munka gyakorlat ezenkívül a szemet is terheli

Trockene Augen