A dolgozóknak a munka során jól kell érezniük magukat. A motiváció, a teljesítőképesség és az egészség a munkahely mai igényeknek megfelelő kialakításával pozitív irányban befolyásolható. A levegő megfelelő páratartalmának döntő hatása van az irodában tartózkodók egészségére és közérzetére, és védi a munkatársakat a betegségektől.
Ha a képernyő előtt végzett intenzív munka, a sok beszéddel járó tevékenységek vagy a túlzottan meleg irodai helyiségek alacsony páratartalommal párosulnak, jelentős egészségkárosodások következhetnek be. Különösen a téli hónapokban gyakori tünetek a légúti fertőzések, a nyelési panaszok, a torokfájás és az égő szem.
A legújabb orvosi tanulmányok szerint a nyálkahártya immunvédelme is jelentős mértékben függ a helyiség levegőjének páratartalmától. A mikroorganizmusok légutakból való elszállítása alacsonyabb páratartalom esetén csökken. A légutak hatékony és gyors tisztulásához és ezzel a fertőző betegségekre való hajlam csökkentéséhez kellően magas, legalább 45 %-os légnedvesség-tartalom szükséges.
Miért olyan kellemetlenül száraz a levegő télen?
Mindenki ismeri a száraz levegő kellemetlen hatásait: a bőr pikkelyes lesz és berepedezik, az orr- és toroknyálkahártya, valamint a szemek kiszáradnak és érzékennyé válnak. Ettől kellemetlenül érezzük magunkat, és fogékonyabbá válunk a légúti megbetegedésekre. De mi az oka annak, hogy a levegő különösen a hideg északokban olyan kellemetlenül szárazzá válik?
A beltéri páratartalom alakulása télen aktív légpárásítás nélkül
A beltéri páratartalom alakulása télen aktív légpárásítással
8,5 g víz/levegő kilogrammal számolva
A beltéri páratartalom alakulása télen aktív légpárásítás nélkül
A beltéri páratartalom alakulása télen aktív légpárásítással 8,5 g víz/levegő kilogrammal számolva
A hőmérséklet függvényében változik a levegő vízfelvevő képessége.
Télen a kinti hideg levegőnek alacsony a párafelvevő képessége.
Felmelegítéssel (ami által megnő a nedvességfelvevő képesség) a relatív páratartalom csökken és nagyon száraz beltéri klíma alakul ki. Aktív páratartalom-növelés nélkül alig valósítható meg a 40–60 % közötti egészséges beltéri páratartalom.
Tantermek
Irodahelyiségek
Konferenciatermek
Callcenterek
Modern munka gyakorlat
ezenkívül a szemet is terheli
Mivel a professzionális tervezés a funkcionális minőség
és az energiahatékonyság alapja, szívesen segítünk Önnek
már a tervezési fázisban.
Mivel a professzionális tervezés a funkcionális minőség
és az energiahatékonyság alapja, szívesen segítünk Önnek
már a tervezési fázisban.
Üvegházak
A növények a normális anyagcsere-folyamat során a környezettől függetlenül bocsátanak ki vizet. A víznek a növény sztómáin keresztül történő elpárolg...
Gőzfürdő és gőzzuhany
Napjainkban számos szálloda és egészségklub kínál spa létesítményeket vendégeik és tagjaik jólétének érdekében:
Úszómedencét, szaunát és egyre gyakra...
Hammam, Caldarium és Rhassoul
A hamam egy gőzfürdő, amelyben különleges fürdőszertartást tartanak,
és az iszlám fürdőkultúra és testkultúra fontos része.
A hangsúly a gőzzel tör...
Callcenterek
A Callcenter megfelelő páratartalma nem csak az ott dolgozók jó közérzetét biztosítja, hanem gondoskodik teljesítőképességükről és egészségükről. A m...
Múzeumok
A múzeumok feladata az emberiség kincseinek és művészetének megőrzése. A számtalan, sokszor egyedülálló és pótolhatatlan kiállítási tárgy értéke sok ...
Légi közlekedés
A légi és űrközlekedési iparág számára elengedhetetlen minden komponens megbízható működése. A nem megfelelő páratartalom az elektromos alkatrészek s...
Raktározás
Mindenhol, ahol termékeket és árukat tárolnak, tárgyakat archiválnak, a megfelelően beállított légszárítás óvja meg a tulajdonosokat a nedvesség okoz...
Uszoda
Az uszodás magas párakibocsátása, különösen az ott uralkodó magas hőmérséklet miatt, rendkívül magas páratartalmat hoz létre, ami kellemetlen fülledt...
Nyomdák
Az olvasás ugyan valamelyest kiment a divatból, a papír azonban továbbra is rendkívül keresett nyersanyag. Hiszen nemcsak újságokra és könyvekre, han...
Faipar
A fa egy természetes anyag, mely levelei elvesztését kövezően is tovább „él”. Amennyiben a tárolás és a feldolgozás során túl száraz a levegő, csökke...