Spittelau


Semmi sem lehetetlen!

A Condair Mk5 gőz-légnedvesítő berendezései kellemes páratartalmat biztosítanak az épületben 


Kívülről nézve lenyűgöző művészeti alkotás. Belül viszont nagy hatékonyságú hulladékkezelő gépezet. Az évente 250 000 tonna hulladék elégetésére képes „Spittelau” az egyik legnagyobb hulladékkezelő üzem Ausztria fővárosában. Ez egyúttal népszerű kiállítás is a művészet és az építészet kedvelői számára, hiszen homlokzatát Friedensreich Hundertwasser bécsi művész tervezte.

Ezt a ritka érdekességet – a Fernwärme Wien GmbH által üzemeltetett három hulladékégető üzem egyikét, amely alighanem egyedi a világon – most három éves munkával felújították. A 2015 júniusában befejezett projekt eredeti utasításai a következők voltak: „A külső részt érintetlenül kell hagyni, de belül semmi sem lehetetlen: mindent meg kell tenni a cél érdekében.”


Az üzemet azért kellett teljesen felújítani, mert a 40 évnél hosszabb működés során az alapvető részegységek elérték élettartamuk természetes végét. A felújítási munkához szükséges erőfeszítés óriási volt, amely mindent egybevetve 130 millió euró költséggel járt. Először a két, 35 méter magas égetőkazánt kellett kicserélni, amelyek óránként akár 16 tonna hulladékot dolgoztak fel, és 54 tonna gőzt állítottak elő. A 400 fokos gőzt a turbinába szállító csöveket is érintette a felújítás, valamint magát a hőkivonásra használt turbinát is, amelyben a gőz végül energiává alakult át. Emellett kicserélték a tömbhőkivonáshoz tartozó katalizátor- és átalakítóállomást, valamint telepítettek egy új tápvíztartályt, egy hamueltávolító rendszert és egy vízgőzrendszer.

A kiterjedt felújítási intézkedések további elemei közé tartoztak a Condair Group termékei, amely a világ egyik vezető megoldásszállítója a légnedvesítő berendezések és a párologtatásos hűtéssel működő rendszerek területén. Még a munkálatok megkezdése előtt három Defensor MK5 ellenállás-fűtésű gőz-légnedvesítő berendezést rendeltek Spittelau számára. Ezek a légnedvesítő berendezések kiváló levegőminőséget biztosítanak a gyár üzemeltetési létesítményében, különösen ott, ahol a Fernwärme Wien alkalmazottjai rendkívül felelősségteljes felügyeleti és irányítási feladatokat hajtanak végre. A nagyméretű kijelzők folyamatos figyelemmel kísérése különösen megterhelő a szemre és a nyálkahártyákra. A levegő pontosan szabályozható páratartalma itt jelentős mértékben javítja a munkafeltételeket, emellett fokozza az összpontosítási képességet, valamint javítja a felelős alkalmazottak általános közérzetét.

A villamos üzemű MK5 berendezések maximális szabályozási pontosságot biztosítanak, és egyaránt használhatók ivóvízzel vagy teljesen sótalanított vízzel. Automatikusan állítanak elő nem túlnyomásos, ásványi anyagoktól mentes higiénikus gőzt. A légnedvesítő szabadalmazott vízkőkezelő rendszere különösen döntő volt az MK5 berendezések megrendelésénél a bécsi üzem számára. A kivont ásványi anyagok folyamatosan eltávolíthatók a gőzhengerből és átvihetők a külső gyűjtőtartályba.

Az erőmű jelentősége óriási a város számára, mivel ez a második legnagyobb a Wien Energie hővezeték-hálózatában. Teljesítménye 50 000-nél több háztartást lát el távhővel és villamos árammal. A felújítási munka során a szükséges munkaerő-ráfordítás – különösen a csúcsidőszakokban – szintén jelentős volt. Időnként 400 dolgozó volt a helyszínen a határidők betartásának biztosítása érdekében. A két hulladékégető kazán egyike 2014 márciusában megkezdhette működését.

A korszerű technológiának köszönhetően a létesítmény teljes üzembe állítása párhuzamosan haladt a magasabb teljesítményszintre növeléssel. Az üzem energiatermelését háromszorosára lehetett növelni a tömbhő azonos kimeneti mennyiségénél. Az évente átlagosan 400 MW teljes kapacitásával és 500 GWh hő termelésével ez jelenleg az egyik legkorszerűbb és leghatékonyabb füstgáztisztító rendszer a világon.

Ulli Sima, Bécs környezetvédelmi tanácsosa úgy véli, hogy ez a fenntartható környezetvédelmi politika természetes folytatása: „A korszerű hulladékfeldolgozó létesítmények, mint például ez itt Spittelauban, a Bécsre vonatkozó környezetvédelmi és hulladékkezelési tervünk középpontjában állnak. A tömbfűtés fontos hozzájárulás városunk klímavédelméhez és energiahatékonyságához. Spittelau hatásfoka 76 százalékra emelkedett, ami azt jelenti, hogy hatékonyabban hasznosítjuk az energiát.”

Christoph Gschaider, Condair GmbH Austria 


További tudnivalók a Condair MK5 gőz-légnedvesítő berendezésről