Téli idő

x

Andrej Arnold, sales
Autor: 
Andrej Arnold
Condair GmbH


Play Video, Animation


A légutak csillószőrei úgy mozognak, mint a fű a szélben. Rajtuk egy sűrűn folyó váladékréteg található. Ezek közösen védik a szervezetet a kórokozók behatolása ellen.

Ha túl száraz levegő jut a légutakba, akkor a nyálkaréteg sűrűbbé válik, azon a kórokozók könnyebben átjutnak, így az immunrendszer meggyengül.A tél a megfázás időszaka:

Az egészséget veszélyeztető száraz levegőMiért jelentkezik a legtöbb megfázás a téli időszakban? A tudósok az alacsony beltéri relatív páratartalmat teszik ezért felelőssé.

Az idő kb. 90%-ában beltérben tartózkodunk – ez télen fokozottan igaz. Pontosan akkor, amikor a helyiség fűtött levegője nagyon alacsony relatív páratartalmú. Ehhez azt kell tudni, hogy a meleg levegő sokkal több nedvességet képes felvenni, mint a hideg levegő. Ha a hideg külső levegőt felfűtjük, az vízre éhes lesz. Relatív páratartalma csökken, amit minden higrométer kimutat. Még enyhe teleken is jelentősek a kinti és benti viszonyok közti különbségek.

Az általunk belélegzett levegőnek azonban hörgőinket 100%-os páratartalommal kell elérnie. Az odavezető úton nedvességet elsősorban az orrtól, kevésbé a szájtól, toroktól és légcsövektől kap. A teljes légúton elhelyezkedő csillószőrök az ezeket befedő nyálkával együtt egy zseniális öntisztító mechanizmust alkotnak. A csillószőrök közösen előre-hátra mozognak, mind a fű a szélben. Csúcsukon egy tapadós nyálkaréteg található, amely a vírusok, baktériumok és allergén anyagok testbe való bejutását fékezi.

A csillószőrök mozgása szállítja a váladékot és az összes behatoló anyagot a gége irányába, ahol azok kiköhöghetők vagy egy krákogás után lenyelhetők. Az orrban a nyálka szállítása lefelé, a gége irányába történik, míg a hörgőkben felfelé. Jól párásított belélegzett levegő és optimálisan működő nyálkahártya esetén minden káros anyag öt – 30 percen belül ártalom nélkül távozik a légutakból.

A száraz levegő okozta sérült öntisztító mechanizmus fokozott megbetegedési veszélyt jelent!
A túl száraz levegő nem csak érdes bőrt és száraz szemeket eredményez. A légutak bonyolult védekező mechanizmusát is károsítja. Ezek nyálkarétege beszárad, szívóssá válik és akadályozza a csillószőrök mozgását, így a nyálkaszőnyeg megáll. Ezenkívül az antitesteken és védekező anyagokon alapuló védekező mechanizmus is károsodik.

Egy, a Youtube.comweboldalon található videó szemléletesen mutatja be az öntisztítást. Az asztmások például – Németországban a gyermekek mintegy 10%-a és a felnőttek 5%-a – egy tanulmány szerint a belélegzett levegőt már nem tudják kellőképpen párásítani. Számukra a levegőpárásítás tüneteik enyhítését hozhatja.

A Szövetségi Egészségügyi Felvilágosítási Központ Kindergesundheit-info.de oldala influenzafertőzés esetén mindig a páratartalom növelését és sok ivást javasol.

Normál szobahőmérsékleten a relatív páratartalom ember számára legkellemesebb tartománya 40 és 60 százalék között van, mondja Prof. em. Dr.-Ing. habil. U. Marmai. A kiegyenlített páratartalom erősíti a test védekező képességét a behatoló kórokozókkal, például baktériumokkal és vírusokkal szemben és segít az olyan légúti problémák enyhítésében, mint az asztma, az allergia vagy a fertőzések.

Szakmai cikk: A megfázás időszaka: Az egészséget veszélyeztető száraz levegő – szerző: Andrej Arnold, Dipl. Ing. (FH)