Gázüzemű párásító

x

Video, Animation gasbetriebener Dampf-Luftbefeuchter


A légpárásítás egyszerű magyarázata:

Hogyan működik a gázüzemű gőz-légpárásító?A gázüzemű gőz-légpárásító egy izotermikus légpárásító, amely villamos energia helyett egy gázégő segítségével melegíti fel a párásító vizet.

Olyan ipari berendezéseknél, amelyek amúgy is a gázhálózatra vannak kötve, a gázüzemű légpárásító alkalmazása többnyire költséghatékonyabb, mint a villamos üzem (az aktuális gáz- vagy áramáraktól függően).

A gázüzemű gőz-légpárásító működési elve
A gázüzemű gőz-légpárásító égési rendszere egy moduláló előkeverő ventilátoros gázégőn és egy gáznyomás-szabályozószelepen alapul. Párásítási igény esetén az égőventilátor elindul és a bemeneti levegőnyílásnál vákuumot hoz létre. A ventilátor rövid időre elindul a rendszer átöblítéséhez. Ezt követően a gyújtó 15 másodpercre működésbe lép. Ez idő alatt az elektronikus gyújtóautomata elvégzi a biztonsági rendszerek diagnosztikai vizsgálatát, amely a levegőbemeneti vákuumot felügyelő nyomáskapcsoló ellenőrzését is magában foglalja. Ha a biztonsági rendszerek megfelelően működnek, kinyit a gáznyomás-szabályozószelep, és a gyújtó meggyújtja a gáz-levegőkeveréket.
A gáznyomás-szabályozószelep a levegő és a földgáz, ill. propángáz állandó viszonyát biztosítja, mégpedig a ventilátor fordulatszámától vagy a külső környezeti feltételektől függetlenül. A levegő és a gáz a ventilátorban teljesen elkeveredik és az égő nyílásaiba kerül, ahol az égésre sor kerül.
A forró égési gázok egy a hőcserélő belsejében lévő lassító szakaszon keresztül a füstgázkimenetre jutnak.
A víztartályban lévő szintet a szintszabályozó egység folyamatosan felügyeli. A készülék első indításakor a vezérlés ellenőrzi a szintszabályozó egység működését. A teszt során a tartály először az „A” szintig feltöltésre, majd a „C” szintig ürítésre, majd újra az „A” szintig feltöltésre kerül. Amint az újbóli töltési folyamatnál a szint eléri a „B” jelzést, és a szintszabályozó egység tesztje sikeres volt, a párásító üzemkész. Ha párásítási igény áll fenn, elkezdődik a tüzelési folyamat, és elindul a gőztermelés.

Füstgáz-hővisszanyerés a szellőzéstechnikai berendezésben
A füstgáz szellőzéstechnikai berendezésen való átvezetése számottevő előnyökkel jár. Először is lényegesen könnyebbé válik a szerelés, mert nincs szükség kéményre. A füstgáz hőjét a szellőzéstechnikai készülék regeneratív módon hasznosítja anélkül, hogy a távozó levegő minősége eközben hátrányosan változna.
A füstgázban lévő energia ingyenesen áll rendelkezésre, és az elért megtakarítások a szellőztetési hőigény számításakor figyelembe vehetők.
A különböző teljesítményfokozatok lehetővé teszik az igény szerinti készülékválasztást a szélesebb alkalmazási területhez. A növekvő gőzmennyiséggel nő a szellőzéstechnikai készülékben kinyerhető fűtési teljesítmény.

A teljes hasznosítható füstgáz-fűtőteljesítmény a magas füstgázhőmérséklet és a vízgőz alakban rejtőző hő révén keletkező érzékelt hőből adódik. A zárójelben álló értékek a kondenzációs hő nélküli érzékelt hőnyereséget jelölik.

Gőzteljesítmény Füstgázhő Hővisszanyerés 65% Hővisszanyerés 70% Hővisszanyerés 75 %
40 kg/h 4,5 kW 2,9 kW (1,5) 3,2 kW (1,6) 3,4 kW (1,7)
80 kg/h 9,0 kW 5,8 kW (3,1) 6,4 kW (3,3) 6,8 kW (3,5)
120 kg/h 13,5 kW 8,7 kW (4,6) 9,6 kW (4,9) 10,2 kW (5,2)
160 kg/h 18,0 kW 11,6 kW (6,1) 12,8 kW (6,6) 13,6 kW (7,0)
200 kg/h 22,5 kW 14,5 kW (7,6) 16,0 kW (8,2) 17,0 kW (8,7)
240 kg/h 27,0 kW 17,4 kW (9,2) 19,2 kW (9,9) 20,4 kW (10,5)ábra hasznosítás