Harmatpont

x

Video, Animation Taupunkt- und einer Enthalpie-Regelung


A légpárásítás egyszerű magyarázata:

Mi a különbség a harmatponti és az entalpiaszabályozás között?A harmatponti szabályozás működési elve
Először a h,x diagramon meghatározunk egy pontot a célpont alatt a telítettségi vonal közelében. Párásítás előtt fűteni kell. Ekkor a célpont alatti pont maximális párásítással elérhető. Mivel olyan adiabatikus módszerről van szó, amelynél a hőmérséklet a párásítás során csökken, a célpont eléréséhez újból fűteni kell.

A harmatponti szabályozás párásítási folyamatát a nagyon nagy relatív páratartalmú tartományokban kell végezni. És minél nagyobb a relatív páratartalom, annál nehezebb a légpárásítást megvalósítani. Ezenkívül a párásítási folyamat előtti és utáni fűtés szükségessége miatt két fűtőregiszter szükséges a szellőzéstechnikai berendezésben. Ezért a harmatponti szabályozás kevéssé energiahatékony.


Az entalpiaszabályozás működési elve
Eredményesebben használható emiatt az entalpiaszabályozás mint energiahatékonyabb megoldás. Ennél a módszernél a levegőt a céllevegő-hőmérséklet és azon hőmérséklet összegére kell felfűteni, amely az adiabatikus párásítás folyamatához szükséges.

A adiabatikus párásítás folytán aztán a célpont pontosan elérhető, miközben a levegő hőmérséklete az előtte szintén kiszámított értékkel csökken. Azáltal, hogy a folyamat nagy hőmérsékleti értékű tartományban és kis relatív páratartalom-értékekkel megy végbe, a párásítás nagyon egyszerűen és energetikailag észszerűen valósítható meg.