Adiabatikus nedvesítés

x

Video, Anmiation Adiabate Luftbefeuchtung

Az adiabatikus légpárásítás ábrázolása a h,x diagramon

A légpárásítás egyszerű magyarázata

Mi az adiabatikus légpárásítás?Alapvetően három fizikai módszer különböztethető meg: elgőzölögtetés, porlasztás és elpárologtatás.
Az elgőzölögtetés izotermikus folyamat, a porlasztás és az elpárologtatás adiabatikus folyamatok.
Az adiabatikus légpárásításnál vizet juttatunk a levegőbe folyékony formában, így a gáz halmazállapotot még el kell érni. Ehhez energia szükséges, amely a környezeti levegőből hő formájában vonható ki. Mivel ez hőmérséklet-csökkenéssel jár, ezt a folyamatot adiabatikus hűtési hatásnak is nevezzük.

Elpárologtatás
Elpárologtatáskor a vizet párologtató szöveteken vezetjük keresztül, miközben a párásítandó levegő ezzel egyidejűleg szintén áthalad ugyanezeken a szöveteken, és közben nedvességgel dúsul. Az elpárologtatással végzett légpárásítás előnye, hogy az ilyen rendszereknek nemcsak az üzemeltetési, hanem a beruházási költségei is igen kedvezőek.
Ezenkívül az elpárologtatók nemcsak párásításra, hanem épületek hűtésére is alkalmasak. A közvetett párologtató hűtéssel a hűtés különösen energiahatékonnyá válik. A hagyományos hűtőberendezések lényegesen kisebbre méretezhetők, és az üzemeltetési költségeik jelentősen csökkenthetők.

Porlasztás
A porlasztás során a vizet mechanikus porlasztókon keresztül vagy fúvókák segítségével kis vízcseppek formájában a párásítandó levegőbe juttatjuk. Azáltal, hogy itt a víz halmazállapota megváltozik, és ehhez energia szükséges a környezeti levegőből, az adiabatikus légpárásító rendszerek a nagy hőfejlődéssel járó környezetekben a párásítás kiegészítéseképpen a hűtéshez is hozzájárulhatnak.

Alkalmazási területek
Az adiabatikus légpárásítást sok különböző területen alkalmazzák. Egyrészt a forró éghajlatú országokban a külső levegő hűtésének fontos alkotóelemévé vált. Medinában a világ egyik legnagyobb mecsete előtti téren árnyékolásra és hűtésre 250 „klimatizált napernyőt” szereltek fel. Ezek gondoskodnak az adiabatikus légpárásításról az átlagosan 10 °C-os érzékelhető hőmérséklet-csökkentés érdekében. Az adiabatikus légpárásítást azonban a villamos iparban is használják, például a Facebook luleai, svédországi számítóközpontjában. Itt három, egyenként 28.000 m² felületű kiszolgálót óránként 13.000 liter vízzel, azaz 8840 kW teljesítménnyel hűten

Számítási példa adiabatikus légpárásításra


Adott:
A ∆h/∆x számítása:

∆h = kJ/kg
∆x g/kg száraz levegő