Párátlanítás a hűtőházban
Élelmiszerek, például hús- és kolbászáruk, tejtermékek, tésztafélék és fagyasztott élelmiszerek tárolásakor a megfelelő szobahőmérséklet és a páratartalom közötti optimális viszony első számú prioritás a folyamatosan magas termékminőség biztosítása érdekében. Az ideális feltételektől akár csak rövid időre is eltérő beltéri feltételek gyakran komoly károkat tudnak okozni.
A túl párás levegő által okozott probléma
E tekintetben a páratartalom szabályozása jelent különösen nagy kihívást. Elkerülhetetlen, hogy a raktárba meleg és párás levegő áramoljon be, például áruk be- vagy kiszállítása esetén, illetve hogy a raktárban újonnan elhelyezett termékek nedvességet adjanak át a levegőnek. E nedvesség tartós és biztonságos eltávolítása sok üzemeltető számára állandó probléma, különösen a sok esetben messze 0 °C alatti tárolási hőmérsékletek figyelembevételével. Ha a levegőből víz csapódik ki, az folyadék, illetve mélyhűtő raktárakban jég formájában lecsapódik a padlón, a falakon és az árukon. Ez a termékek károsodásához vezet, és veszélyezteti az üzembiztonságot. Hiszen a dolgozók elcsúszhatnak és megsérülhetnek, és a targoncák is megcsúszhatnak a tükörjégen.