ADAC Center

x

Andrej Arnold, Condair GmbH
Szerző: 
Andrej Arnold, Déli 
Regionális Értékesítési Központ


Két adiabatikus módszer intelligens kombinációja: jobb oldalon a kisnyomású molekuláris porlasztófúvókák, bal oldalon pedig a szabadalmaztatott, minőségi kerámiából készült párologtató egység.

Condair DL rendszeráttekintésMüncheni ADAC Központ: A higiénia felelősség

Hibrid légpárásítás – két adiabatikus párásítási módszer ideális kombinációja


A 93 m magas, a müncheni Hansastraße-n 2012-ben átadott ADAC épület építészeti és műszaki műremek. Mintegy 2400 alkalmazott számára biztosít helyet 129 500 m2-es bruttó alapterületen, és többek között saját rádió- és TV-stúdióval, konferenciaközponttal, kiállítási területtel, két számítástechnikai központtal a pincében, valamint saját nyomdával rendelkezik. Itt a különleges követelmények miatt a Condair egyik hibrid légpárásítóját választották.

A Sauerbruch Hutton berlini építésziroda által tervezett ADAC épület ezernél is több ablaka 22 színben csillog, köszönhetően a felület egy részén alkalmazott szitanyomásnak és az üvegezésen lévő színes profiloknak. Ezért hamar rá is ragasztották a „Sendling csillaga” becenevet. A kettős üvegezésű homlokzat gondoskodik a frisslevegő-ellátásról, belső árnyékolói védik az épületet a megnövekedett napfénybesugárzással szemben, és egyúttal megakadályozza a hőtorlódást. A hőszivattyús távfűtésen és a geotermikus hőszivattyúkon kívül a kifinomult épületautomatizálás hálózatába kapcsolt betonmag-aktiválást, természetes szellőzést, hővisszanyerést, valamint fotovoltaikus berendezést is elhelyeztek.

A házon belüli nyomda és a különleges követelményeknek megfelelő számítástechnikai központ
A nyomdában az optimális gyártási folyamathoz elengedhetetlenül szükséges a helyiség lehetőleg állandó hőmérséklete és páratartalma, máskülönben súlyos zavarok fordulhatnak elő. Ide tartozik elsősorban a papírtorzulás, vagyis a papírméret megváltozása, amely akadályozza vagy lehetetlenné teszi a további feldolgozást. A papír, amely – mint ismeretes –növényi rostokból áll, és higroszkópos anyag, nedvességet ad le a helyiség levegőjének. További problémát jelentenek a levegő túl alacsony páratartalma miatti elektrosztatikus feltöltődések, ami ahhoz vezet, hogy a papírlapok (vagy a szintetikus anyag is) egymáshoz ragadnak, és nem megfelelően haladnak át a nyomdagépeken. A papírfeldolgozáshoz az optimális egyensúlyi nedvességtartalom a relatív páratartalom 50%-a és 60%-a között van.
A számítástechnikai központok esetében a beáramló levegő relatív páratartalmát az alkalmazott hűtési módszerekkel összefüggésben kell vizsgálni, de általában 40% és 60% között kell lennie. A levegő ennél alacsonyabb páratartalma ebben az esetben is elektrosztatikus feltöltődéshez vezet, és károkat okoz. A levegő ennél magasabb páratartalma az elektromos/elektronikus alkatrészek korrózióját eredményezheti.

Az alkalmazottak jó közérzete
Természetesen nem szabad elfeledkezni az ezeken az alkalmazási területeken dolgozó alkalmazottak jó közérzetéről. A humán komforttartományt a 19 °C és 23 °C közötti hőmérséklet, valamint a helyiség levegőjének 40% és 60% közötti relatív páratartalma jelenti. A levegő megfelelő páratartalma csökkenti a levegő portartalmát is.

A hibrid légpárásítók működési elve
A hibrid légpárásítók két adiabatikus módszert használnak a légpárásításra. Egy porlasztó egység és egy párologtató egység párhuzamosan működik annak érdekében, hogy együttesen tartós megoldást érjenek el az elkülönített használat során fellépő problémákra. A párologtató egység nagyon porózus, ellenálló, nagy belső felülettel rendelkező kerámiaelemekből áll. Ezekre molekuláris porlasztófúvókák segítségével egyenletes és a teljes felületre kiterjedő hatást gyakorolnak. A fúvókák teljes kúpos fúvókák, amelyeket egy nyomásfokozó szivattyú lát el előkészített, teljesen sótalanított vízzel (4 és 8 bar között). (Frekvenciamodulált szivattyús vízelőkészítő egység használata esetén a nyomásfokozó szivattyú ezen a ponton adott esetben elhagyható.)

Kiváló higiéniai funkciók és öblítés
Higiéniai okokból a párásító víz a lágyítás után fordított ozmózis útján demineralizáláson megy keresztül. Ezenkívül el kell végezni a víz megelőző csírátlanítását a mikroorganizmusok terjedésének hatékony megakadályozására. E tekintetben a szabadalmaztatott ezüstionizálást magában foglaló HygienePlus koncepció vált be a higiéniai minőség tartós garanciájaként. Az automatikus kapacitásfelügyelettel rendelkező elektronikus szabályozás biztosítja az állandó csírátlanító hatású, pontos adagolást. A kerámialemezek könnyen kiszerelhetők, és nagynyomású tisztítóberendezéssel (30 barig) tisztíthatók. Ennek köszönhetően tartósan használhatók. A porlasztás és a párologtatás kombinációjával a bevitt párásító víz optimálisan kihasználható, és a keletkező fölös vízmennyiség nagyon alacsony, aminek köszönhetően – higiéniai megfontolásból is – szabadon elvezethető. A pangó víz elkerülésére minden inaktív szórókör automatikusan leürül a megfelelő szórószelepen keresztül.
Ha a vezetőképesség a befolyó vízben túllépi a határt, vagy a párásító rendszer 23 óránál hosszabb ideig kérés nélkül marad, kinyílik egy öblítőszelep, és a teljesen sótalanított tápvízvezeték, valamint a központi egységben lévő vezetékek meghatározott ideig friss sótalanított vizes öblítést kapnak. Már az ADAC-nál alkalmazott Condair DUAL 2 rendelkezik az SGS Fresenius higiéniai tanúsítványával és megkapta a Szakmai Szervezetek Központi Szövetségének (Hauptverband der Berufsgenossenschaften – BG) kitüntetését az optimális higiéniai és készülékbiztonságért.

Megbízható használat az ADAC-nál: Condair Dual 2
A „Sendling csillagában” 2011 óta megbízhatóan működik összesen 5, 4000 m³/h – 24 000 m³/h teljesítményű hibrid légpárásító, amelyek a nyomdát és a számítástechnikai központot látják el.
A szellőzéstechnika tervezését a NEK Beratende Ingenieure GmbH végezte, ezenkívül a szellőztető berendezések gyártójaként megbízást kapott a pockingi Huber + Ranner GmbH, a szellőztető berendezések gyártójaként pedig az egykori „YIT Germany GmbH”. A légpárásítókat az ADAC építkezésen a Huber + Ranner GmbH cég légkezelő egységeibe építették be. Mivel a légpárásítás estében komoly higiéniai követelményeknek kell megfelelni, a légpárásítók beszerelését általában kizárólag a Condair végzi. Tervezési üzemállapotban a teljesítményfelvétel hibrid légpárásítónként csak 155 W.

Továbbfejlesztett követő rendszer: Condair DL
Az ADAC-projektből, valamint más projektekből származó tapasztalatokat felhasználtuk a Condair Dual 2, az adiabatikus párásítás eddigi legsikeresebb rendszerének fejlesztéséhez. Az eredmény a Condair DL-lel 2014 óta áll rendelkezésre. A Condair DL teljes fejlesztése a lehető legnagyobb higiéniai biztonság szem előtt tartásával történt. A konstruktív részletmegoldások megelőző jellegűek, és megakadályozzák az ellenőrizetlen csíraképződést a teljes légpárásítón belül. A szabadalmaztatott HygienePlus eljárás egészséges levegőt és tartós higiéniát biztosít. Higiéniai minősége a gyakorlatban bevált, amit független, nyilvános felelősségű szervezetek igazoltak és díjaztak.

Az új készülék 600 mm-es minimális hosszával még kompaktabb kialakítást biztosít, amit mindenekelőtt a párologtató kerámia és az új, kisnyomású molekuláris porlasztófúvókák teljes felületen történő elrendezésével értünk el. Így a teljes párásító kamra lerövidíthető, amely által figyelemreméltó anyagmegtakarítást érünk el.

Andrej Arnold, okl. mérn. (FH), Déli Regionális Központ 

Tudjon meg többet a Condair DL hibrid légpárásítóról