Egészségvédelem a munkahelyen

Egészségvédelem a munkahelyen

x

Andrej Arnold, Sales
Autor: 
Andrej Arnold 
Condair GmbH


Play Video, Animation


Minél nagyobb a levegő relatív páratartalma, an­nál nagyobbak és nehe­zebbek a lebegő részecskék. Ezek ilyenkor tehe­tetlenné válnak és hamarabb lerakódnak, ami ugyancsak minimálisra csökkenti a vírusok, baktériumok és allergén anyagok szétter­­jedését.

Beltéri környe­zetben különösen sok vízzel kör­bezárt része­cske lebeg. Ezek port, vírusokat, baktériu­mokat és aller­gén anyago­kat tartalmaznak. Száraz levegő esetén ezek a részecskék összezsugorodnak, könnye­bbé és lebegőképe­sebbé válnak, és nagy területen képesek szétter­jeszteni a csírákat.Levegőpárásítás télen:

Így maradnak egészségesek munkatársai


Száraz fűtési levegő, eldugult orrok, sérült nyálkahártya – a hideg évszak próbára teszi egészségünket. Megfelelő levegőpárásítással a betegségek megelőzhetők, és az védi a munkatársait. Hogy ez miért van így, itt olvashatja el!

Levegőpárásítás: Harc a száraz fűtési levegő ellen
Odakint havazik, bent a fűtés és a szellőzés teljes fordulaton üzemel. Ezáltal csökken a levegő páratartalma az irodában, és a belélegzett levegő nagyon gyorsan kiszárad. Ez veszélyezteti a munkahelyi egészséget: Munkatársai fáradtnak érzik magukat, nem tudnak összpontosítani, torokkaparásra és égő szemekre panaszkodnak. Ha mindehhez fertőzések is társulnak, a köhögés, tüsszögés, légcsőhurut vagy orrmelléküreg-gyulladás jelentheti a megbetegedés következő fokozatát. A száraz fűtési levegő okozza az éves megfázási hullámok jelentős részét.

Tanulmányok igazolják a megszaporodott téli légúti megbetegedések és a rossz irodai levegő közötti összefüggést. Ennek a következő a magyarázata: Az orrban úgynevezett csillószőrök gondoskodnak arról, hogy a ragadós nyálkahártyán lerakódó por, szenny és kórokozó csírák a gégébe jussanak, ahol azokat vagy kiköhögjük, vagy lenyeljük. Ehhez azonban a csillószőröknek elegendően nedves belélegzett levegőre van szükségük. A száraz belélegzett levegő elvonja a vizet a nyálkahártyából, és így kiszárítja azt.

A vízveszteség miatt a csillószőröket hordozó réteg összezsugorodik, elvékonyodik és a lelapított csillószőrök már nem tudnak előre-hátra mozogni. Ennek következtében a nyálkaszőnyeg megáll, és a kórokozó csíráknak bőven van idejük arra, hogy az alatta lévő testsejtekbe behatoljanak és fertőzést váltsanak ki (lásd az ábrát).

A páratartalom hatása
A belélegzett levegő egy gázelegyből, lebegő anyagokból és vízgőzből áll. A legtöbb lebegő anyag az ember egészségét károsító légszennyező. A helyiségekben e lebegő részecskék nagy része idővel lerakódik a felületekre, például az íróasztalokra, polcokra vagy ablakpárkányokra, és egyesül a „normál” porral. A munkatársak tevékenységükkel (járkálás, ajtók nyitása-zárása vagy szellőztetés) újból felkavarják a port, így az belélegezhetővé válik.

Száraz helyiséglevegő esetén a por felkeverése sokkal erőteljesebb, ahogy azt minden háziasszony pontosan tudja. A káros anyagokkal (és kórokozókkal) telített por szárazság esetén sokkal tovább is lebeg a helyiség levegőjében, és azt a munkatársak óhatatlanul belélegzik.

A megfelelő levegőpárásítás csökkenti a káros lebegő anyagok mennyiségét a belélegzett levegőben és jobb levegőminőséget biztosít. A víz az aeroszolokat egymáshoz köti, azok nehezebbé válnak, gyorsabban leérnek a padlóra és jobban tapadnak a felületekhez. Ezáltal eltűnnek a levegőből, és a munkatársai ismét felszabadultan lélegezhetnek.

Kellemes közérzet munkatársai számára
A helyiség klímájának optimális páratartalma 40 és 60 százalék között van. Ebben a tartományban érzik magukat az emberek a legjobban, a kórokozók és a légszennyezés minimálisra csökken. Arról, hogy a helyiség levegőjét a fűtési szezonban is nedvesen lehessen tartani, lényegében kétféle légpárásító gondoskodik:

  • Izotermikus berendezések: ezek gőzzel működnek és így kiemelkedő higiéniai biztonságot nyújtanak.
  • Adiabatikus berendezések: ezek hideg víz porlasztásával vagy párologtatásával párásítják a levegőt, ezért rendkívül energiahatékonyak.


  • Hogy adott esetben melyik eljárás alkalmasabb a levegőpárásításra, az az építési és biztonságtechnikai előírásoktól függ. Ügyeljen arra is, hogy a berendezés megfeleljen az egyedi építészeti adottságoknak. A legjobb, ha a levegőpárásító rendszer megvásárlása előtt szakértőtől kér tanácsot.

    Szakmai cikk: Levegőpárásítás télen: Így maradnak egészségesek a munkatársai – szerző: Andrej Arnold, Dipl. Ing. (FH)