Gustav Luebcke Museum

x

Szerző: Frank Benndorf
Szerző:  
Frank Benndorf
Condair GmbH


A „Múmiák – Az örök élet álma” című időszaki kiállítás több, mint 100 kiállítási tárgyat mutatott be.

A minőségi klimatizálás és légpárásítás segítségével a kiállítótermekben a megadott hőmérsékleti és páratartalom-értékek – ebben az esetben 21 °C és 58%-os relatív páratartalom – pontosan be vannak tartva.

A legfeljebb 1000 l/óra teljesítményű központi ozmózisos berendezés a hammi múzeumban a légtechnikai készülékek minden párásító rendszerét ellátja. 2017-ben a berendezésben összesen 4000 m³ vizet készítettek elő.

A múzeum tetőjére két, egyenként 7 500 m³/óra légteljesítményű központi légkondicionáló berendezést szereltek fel. Bal oldalon fent a Condair két gázüzemű gőz-légpárásítójának egyike látható.

A betáplált levegőt a földalatti szinten elhelyezett hét légtechnikai készülékben Condair hibrid légpárásítókkal párásítják.

Az előzetesen a légtechnikai készülékekben előtemperált és párásított külső levegő mennyezeti indukciós készülékekben összekeveredik a helyiséglevegővel, egy vízhőcserélőben lehűl, és ezután betáplált levegőként a kiállítótermekbe kerül.Klíma- és légpárásítási technika Hamm város Gustav Lübcke múzeumában

Csak klíma esetén jönnek múmiák


A hammi Gustav Lübcke múzeum egy átfogó korszerűsítés keretében összesen tizenegy, 90 000 m³/órás teljes levegőellátást biztosító légtechnikai és központi légkondicionáló berendezést kapott. „A kiállítótermekben állandó klíma- és páratartalom-értékeket biztosító új légkondicionáló berendezések előfeltételei annak, hogy a jövőben versenyképesek maradjunk, és hogy vonzó kiállításokat és értékes kölcsönzött darabokat tudjunk elhozni Hammba.” A hammi Gustav Lübcke múzeum vezetőjének ez a kijelentése a modern és energiatakarékos klímatechnika óriási jelentőségét hangsúlyozza a múzeum működésében. A Condair új, többféle légpárásítási megoldást is biztosító légkondicionáló berendezései a múzeum nagyszabású korszerűsítése során kerültek telepítésre.

A Gustav Lübcke múzeumot a vesztfáliai Hammban 1993-ban nyitották meg. A névadó a düsseldorfi műkereskedő, Gustav Lübcke, aki 1917-ben a művészeti gyűjteményét átadta Hammnak, a szülővárosának, és így a múzeum alapítóatyjává vált. Ma a múzeumnak mintegy 4000 m²-en vannak állandó és időszaki kiállításai. Ide tartoznak az egyiptomi művészet témakörei, egy, a görög és római időből származó antik gyűjtemény, helytörténeti kiállítási tárgyak, iparművészeti tárgyak, a XX: század festészete, egy 30 ezer érmét felölelő gyűjtemény minden korszakból, valamint egy gyermek- és ifjúsági múzeum. A csúcspont a 2017 decemberétől 2018 júniusáig tartó, több mint 100 tárgyat (emberek és állatok) bemutató „Múmiák – Az örök élet álma” című időszaki kiállítás. A múzeumot évente körülbelül 40 ezer vendég látogatja.

Temperálás és párásítás a művészet védelme érdekében
A múzeumok és kiállítótermek klimatizálása kihívást jelentő feladat. A hangsúly elsősorban az értékes kulturális javaknak és kiállítási tárgyaknak a külső hatásoktól és a lehetséges károktól való védelmére helyeződik, amely a személyzet és a látogatók komfortérzete és kényelme szempontjából is különösen előnyös. Ezért a múzeumok üzemeltetői a kiállításaikon bemutatott műalkotások típusától függően ragaszkodnak egy szűk korlátok közé szorított beltéri klímához, amelyet csupán kisebb időbeli ingadozásokkal egész évben fenn kell tartani. A múzeumokban a hőmérséklet jellemzően körülbelül 20 °C (fűtési idény) és 24 °C (hűtési idény) között van, mintegy 50–60%-os relatív páratartalom mellett, az aktuális külső levegőviszonyoktól (forró, hideg, párás, száraz) és látogatószámtól függetlenül. Ezekre a hatásokra és terhelésekre a múzeum klímaberendezésének gyorsan reagálnia kell, és képesnek kell lennie a létesítményben szükséges feltételek biztosítására. Ez a betáplált levegőáram mennyiségének az aktuális igényekhez igazított növelésével vagy csökkentésével, a külső levegő minőségi szűrésével és precíz kondicionálásával (melegítés, hűtés, párásítás és párátlanítás) valósul meg a központi légkondicionáló készülékben.

A téli hónapok során a múzeum levegőjének állapota különösen kritikussá válhat. Amikor a klímaberendezésben a hideg és száraz külső levegőt például 0 °C-os hőmérsékletről a betáplált levegő 24 °C-os kívánt hőmérsékletére melegítik, annak relatív páratartalma még csupán mintegy 12%. Az ennyire száraz levegő a kiállítási tárgyak helyrehozhatatlan károsodásához vezetne, és a múzeum látogatóinál az orr és a torok nyálkahártyáinak kiszáradását és szemszárazságot okozna. Ezért különösen a hideg évszakokban a múzeumokban elengedhetetlenül szükséges a száraz külső levegő páratartalmának legalább mintegy 50–55%-ra növelése a klímaberendezés segítségével.

A szellőztetőberendezésekben történő biztonságos, energiatakarékos és higiénikus levegőpárásításhoz a tervezők és a múzeum vezetői a Condair GmbH (Garching) több rendszerét is kiválasztották. Az optimálisan kiválasztott technológiáknak köszönhetően a klimatizálás üzemeltetési költségei jelentősen csökkenthetők. Használatba helyeztek hét, adiabatikus elven működő, a Condair DL típussorozatba tartozó, 700 kg/óra összteljesítményű hibrid légpárásítót, valamint két GS-OC típusú, 160 kg/óra párásítási összteljesítményű, gázüzemű gőz-légpárásítót. A légpárásítás higiéniájának és működési biztonságának nélkülözhetetlen eleme a párásító víz megfelelő előkezelése. A központi vízelőkészítők, például a Condair AT2 fordított ozmózis egység (EFF1 hatékonysági osztályú, előzetes kettős vízlágyítással) minden légpárásító rendszer esetében óránként akár 1000 l-nyi kezelt párásító vizet termel. A kifejezetten ehhez a felhasználáshoz kifejlesztett és szabadalmaztatott membránöblítési technológia frekvenciavezérelt szivattyúval kombinálva a hagyományos ozmózisos berendezésekhez viszonyítva jelentős víz- és energiamegtakarítást garantál. A rendszer kifejezetten a Condair légpárásító rendszerekhez van kialakítva, így azokkal összekötve optimális és energiatakarékos párásítást tesz lehetővé.

A hammi múzeum klimatizálása
A múzeum korszerűsítése során tizenegy, összesen körülbelül 90 000 m³/óra légteljesítményű szellőző- és központi légkondicionáló berendezést telepítettek.

Két teljes légkondicionáló berendezés (fűtés, hűtés, párásítás és párátlanítás, hővisszanyerés), amelyeket a tetőre szerelnek fel, egyenként 7 500 m³/óra légteljesítménnyel kondicionált betáplált levegővel látja el az időszaki kiállítás területét és a kupolacsarnokot. Itt kerül sor a páratartalom beállítására a 80 kg/óra gőzteljesítményű gázüzemű gőz-légpárásítók segítségével. A gőz az OptiSorp kompakt többszörös elosztórendszeren keresztül egyenletesen elosztva a légkondicionáló készülékbe kerül, ahol az effektív párásítási szakasz a normál gőzelosztókkal szemben mintegy 70%-kal lerövidíthető. Ezáltal télen a száraz külső levegő páratartalma körülbelül 2 g/kg-ról körülbelül 11 g/kg-ra emelhető. A párásításhoz szükséges tiszta víz a központi ozmózisos berendezésben kerül előkészítésre. Nyáron a meleg külső levegő hűtése és párásítása a légtechnikai készülékek hőcserélőiben történik, amelyek a hideg vizet egy újonnan telepített vízhűtőből kapják.

További kilenc, 800 és 22 000 m³/óra közötti légteljesítményű légtechnikai készülék található a múzeum földalatti szintjén. Ezek közül a berendezések közül hét rendelkezik a fűtés és párásítás termodinamikai funkcióival, és a további kiállítási területeket és gyűjteményeket, valamint a lelátót és az előcsarnokot látja el. A légpárásításhoz a készülékek a Condair hibrid rendszereit használják.

Ezeknek a légtechnikai készülékeknek a különlegessége a légtechnikai kapcsolásuk. A készülékekből távozó levegő egy közös légvezetékben gyűlik össze, és az elszívóba való kifújása előtt átáramlik a nagy hatékonyságú keringésihálózat-rendszer (KVS) távozólevegő-hőcserélőjén. Ez a távozólevegő-hőcserélő hőátadó folyadékon keresztül kapcsolódik össze egy frisslevegő oldali hőcserélővel, amely télen előmelegíti, nyáron pedig előhűti a külső levegőáram teljes mennyiségét a távozó levegő hőjével. A külső levegő csak ezután a központi előtemperálás kerül elosztásra az egyes légtechnikai készülékekbe. További hatékonysági intézkedésként nyáron a távozó levegő oldalán közvetett párologtató hűtési rendszer működik. A távozó levegő eközben hozzávetőlegesen a lehető legnagyobb mértékű párásításra kerül (> 90 % RH), ami által körülbelül 5 K-ról 8 K-ra hűl le. Ezáltal a külső levegő lehűtéséhez a keringésihálózat-rendszer hővisszanyerésén túl egy sokkal nagyobb mértékű hűtési potenciál áll rendelkezésre. A központi vízelőkészítőből származó ozmózisvíz a párologtató hűtést is biztosítja.

A légtechnikai készülékekből kiáramló betáplált levegő utánkondicionálása helyiségenként, vízhűtésű mennyezeti indukciós készülékek segítségével valósul meg. A betáplált levegő (külső levegő, elsődleges levegő) ehhez kb. három-négy rész helyiséglevegőt (másodlagos levegő) indukál, amely a készülékbe való beáramlás közben egy vízhőcserélőben lehűl. A tetőn elhelyezett légkondicionáló készülékek és az indukciós készülékek üzemeléséhez szükséges hideg vizet két, egyenként 105 kW hűtési teljesítményű hűtőberendezés biztosítja.

A múzeumi termek fűtéséről padlófűtési rendszer gondoskodik. A fűtési hőt távfűtés biztosítja.

A hammi múzeumban használt párásítási rendszerek
A Condair DL hibrid légpárásítók egy tartórácson egyenként beállítható molekuláris porlasztófúvókákkal rendelkező porlasztóegységből és egy hozzákapcsolt, kerámialapokból álló, szabadalmaztatott párologtató egységből épülnek fel. A higiénikus üzemeltetéshez az előzőleg előkészített ozmózisvíz a továbbiakban a szabadalmaztatott HygienePlus rendszerben ezüstionos utókezelésen megy át. A porlasztófúvókákból alacsony nyomáson bepermetezett víz egy része közvetlenül elpárolog a légáramba, a maradék a kerámialapokra kerül, és ott csaknem teljesen elpárolog. Az utópárologtató egységre meghatározott vízcseppméretnek köszönhetően ezek teljesen szétválaszthatók, és ezáltal biztosítható a párásított levegő VDI 6022 által megkövetelt aeroszolmentessége. Ezeknek a hibrid eljárásoknak köszönhetően biztosítható a bepermetezett víz maximális kihasználása, valamint a higiéniai szempontból kifogástalan betáplált levegő. A Condair DL további jellemzői közé tartozik az igen csekély szerkezeti hossz (csupán 600–900 mm), az alacsony nyomásveszteség (kb. 40–60 Pa), az egyes porlasztókörök egyéni szabályozhatósága, a párásítási teljesítmény automatikus, fokozatmentes szabályozása az aktuális igényektől és a páratartalom megadott előírt értékétől függően, valamint a bevonás a fölérendelt vezérlő- és automatizálási rendszerekbe. A Condair DL típussorozatot az optimális higiéniai és készülékbiztonságáért a szakmai szervezet a DGUV vizsgálati tanúsítványával tüntette ki.

A GS 80 OC típussorozatba tartozó mindkét gázüzemű légpárásítót közvetlen kültéri telepítésre tervezték, és óránként maximum 80 kg gőzt állítanak elő (fokozatmentesen állíthatók 10 kg/óra mennyiségtől). Az égési rendszer egy moduláló, teljesen előkeverő, 360°-os full circle technológiájú ventilátoros gázégőn és egy folyamatos működésű gáznyomás-szabályozószelepen alapul. Az olcsóbb energiahordozóval, földgázzal történő üzemeltetésnek köszönhetően az elektromos üzemelésű gőzpárásítókkal szemben jelentős (több, mint 60%) költségmegtakarítás érhető el.


Frank Benndorf, Condair GmbH