Számtani műveletek


Facebook Data Center Luleåban, Svédország:

Számítóközpontok hatékony hűtése párologtató hűtőkkelA számítóközpontok nagy temperálási igényéhez a közvetett párologtató hűtéssel ellátott légtechnikai berendezések különösen jól használhatók, hiszen a párologtató hűtők rendkívül megbízhatóan működnek és a hagyományos, mechanikus hűtéshez képest lényegesen olcsóbban üzemeltethetők.


Aligha meglepő, hogy az áramfogyasztás a számítóközpontok üzemeltetése során lényeges költségtényező. A meglepetés akkor éri az embert, amikor kiderül, mire megy el az energia jelentős része. Hiszen az áramszükséglet általában a legkevésbé az informatikai folyamatok – tehát a processzor- és memóriaegységek által elfogyasztott kilowattórák – miatt szökik az egekbe. Ehelyett a gyakran tágas kialakítású kiszolgálóközpont temperálása nyeli el az energia nagy részét. A hűtés és levegőszállítás a számítóközpontokban ténylegesen a teljes áramfogyasztás akár felét is elérheti és így az elsődleges informatikai funkciókhoz szükséges energiamennyiséget meg is duplázhatja!


Ennek következményei világosan látszanak. Ha összevethető minőséget várunk el a hűtési teljesítmény és a légpárásítás tekintetében, akkor – az árhoz viszonyítva – az energiafogyasztás döntő szempont a hűtőberendezések beszerzésénél. Ahhoz, hogy a számítóközpontok nagy hűtési igényéhez maximális hatékonyság társuljon, a közvetett párologtató hűtéssel ellátott légtechnikai berendezések alkalmazása különösen jó megoldás. Így egy innovatív, nagyteljesítményű hűtő, pl. a Condair ME esetében jó levegőminőség és megbízható hűtés érhető el viszonylag kis energiafogyasztás mellett. Ez védi a kiszolgálókat a túlmelegedéstől, az elektrosztatikus hatásoktól és a túlságosan száraz levegőtől, továbbá ennek megfelelően növeli az élettartamot és egyúttal csökkenti az üzemeltetés költségeit.


A nagy hűtőteljesítmény és kis energiafelvétel együttes megvalósulása itt a párologtató hűtés termodinamikai hatása révén lehetséges. Ehhez először az szükséges, hogy a páratartalmat párásító víz hozzáadásával megnöveljük. A víz folyékony halmazállapotból gázneműbe való átalakítására és ezáltal a szükséges lehűlés előidézésére szolgáló párologtatási energia a levegőből nyerhető. Az így létrejövő hűtőhatás közvetlenül a betáplált levegőben használható fel, ahol a relatív páratartalom gyakran szükséges megnövelése levegőkezelési folyamat keretében valósítható meg. A másik lehetőség a távozó levegő párásításakor érvényesülő lehűlés átvitele a betáplált levegőre egy hőcserélőn keresztül. A hagyományos klímagépek és hűtőkaloriferek így sokkal kisebb méretben és kedvezőbb módon alakíthatók ki a többi módszerhez viszonyítva.


A Condair párologtató hűtők sikeres alkalmazásának egyik példája az a számítóközpont, amelyet a Facebook 2013-ban Luleåban, Észak-Svédországban helyezett üzembe – ez egyébként a közösségi hálózatüzemeltető első európai adatközpontja. A 28 000 négyzetméteres összterületen felépített három kiszolgálócsarnok új mércét állít az egész világ számára a környezetbarát kivitel, az energia-hatékonyság és a fenntarthatóság tekintetében.
Az átlagot jóval meghaladó energiahatékonyságukkal a Condair ME típusú párologtató hűtők e környezetbarát arculat lényeges alkotóelemévé váltak. Mindez nemcsak a kiváló párologtatási hatásfokot foglalja magában, amely a sótalanított vízzel szembeni ellenállóságnak köszönhetően az üzemidő során sem romlik, hanem a felhasznált részegységek hosszú élettartamra és megbízhatóságra tervezett nagyszerű kidolgozási minősége is.


Számítóközpontok hatékony hűtése párologtató hűtőkkel - Frank Benndorf, értékesítés Condair GmbH