Akár 50%-os energiamegtakarítás az
optimalizált rendszerirányítás és a
levegő párátlanítása révénAz Euflorie vállalat eddig főként a száraz fűtésre és a természetes szellőzésre támaszkodott a páratartalom csökkentése érdekében. Ez a megközelítés azonban nagymértékben függött az időjárási viszonyoktól, és gyakran túlzott energiafogyasztást eredményezett anélkül, hogy ténylegesen hatékonyan csökkentette volna a páratartalmat. "A szellőztetés és a száraz fűtés ellenőrizetlen folyamatok, mivel az időjárási viszonyoktól függnek" - mondja Bart van Lith az Euflorie-tól. A vállalat ezért úgy döntött, hogy alternatív lehetőségek után néz, és hamarosan rábukkant a Condair megoldására, amely különösen alacsony hőmérsékleten is pontosabb páratartalom-szabályozást tesz lehetővé.

A víz, a tápanyagok, a fény, a hőmérséklet és a páratartalom egyensúlya nagyon fontos a ciklámen és más dísznövények termesztése során. A ciklámenek úgynevezett hidegáramúak, és termesztésük során nem ritka az 5°C-os hőmérséklet sem. Az 5°C-os üvegházi hőmérséklet és a magas, 75% feletti páratartalom nagy száraz fűtési kapacitást igényel a páratartalom csökkentése és a növénybetegségek megelőzése érdekében. Ez nemkívánatos stresszt okoz a növények számára. Ennek következtében a növényi szövetek meggyengülnek és kondenzáció alakul ki, ami szintén nem kívánatos.

"Nico de Haan terménytanácsadóm révén felvettük a kapcsolatot a Condairrel, aki tájékoztatott minket a különleges és rendkívül hatékony, nagyon alacsony hőmérsékleten használható adszorpciós szárítójukról. Először szkeptikusak voltunk, de a Condair részletes magyarázata és az alacsony hőmérsékletű ipari alkalmazásokról szóló lenyűgöző referenciák után meggyőződtünk arról, hogy ez a megoldás a mi hideg terményünk számára" - magyarázza Bart van Lith. "Megállapítottuk, hogy a Condair párátlanítói gyorsan reagálnak a páratartalom változásaira, és gyorsan csökkentik azt. A párátlanítók bekapcsolásakor az eredmény 30 percen belül látható, így a növények nincsenek kitéve túlzott nedvességnek. A levegő párátlanításával jobb körülményeket teremtünk növényeink számára, függetlenül az időjárási viszonyoktól. Régebben, amikor nem rendelkeztünk páramentesítővel, a száraz fűtés során a növények gyakran túllélegzettek. Amikor ezután megnöveltük a fényintenzitást, a növények a megnövekedett sugárzó hő hatására ismét stimulálódtak. Ez megzavarta a növények körüli mikroklímát, ami miatt a növények puhább szöveteket termeltek és fogékonyabbá váltak. A párátlanítók használatával mindig ellenőrzés alatt tartjuk a növények körüli mikroklímát, és javul a növények általános egészsége és növekedése, ami nagyobb termést és jobb minőséget eredményez. A víz, a tápanyagok, a fény, a hőmérséklet és a páratartalom közötti jobb egyensúly egyenletes és kiszámítható növénynövekedést eredményez" - hangsúlyozza Bart van Lith és Nico de Haan.

A párátlanítók másik előnye, hogy reagálnak a fényerősség változásaira. A Condair DA páramentesítő készülékek általában akkor kapcsolnak be, amikor a sugárzási teljesítmény 60 W/m² alá csökken. Szürke téli napokon, amikor a napsugárzás csak 37 W/m², a párátlanítók szinte folyamatosan működnek. További előny, hogy a párátlanítók fagyos napokon is működhetnek, ami a száraz fűtéssel és szellőztetéssel nem volt lehetséges, mert fennállt a növények megfagyásának veszélye. A páratartalom-szabályozás optimalizálásával 50 %-kal tudtuk csökkenteni a gázfogyasztást, ami jelentős költségmegtakarítást eredményezett. Ez a jelenlegi energiaárak mellett különösen előnyös, és az energiaköltségek emelkedése esetén is nyugalmat ad. Termesztőként mostantól sokkal fenntarthatóbbak vagyunk, és arra számítunk, hogy a termékeink vásárlói a jövőben egyre inkább megkövetelik majd a fenntarthatóságot. A száraztüzelés használata már nem elfogadott, mivel hatalmas energiafaló.

Összefoglalva, Bart és Sander van Lith, valamint a termesztésfelügyelő Nico de Haan rendkívül elégedettek a Condair tanácsaival és támogatásával. Minden ígéret több mint teljesült. Megállapítják, hogy a Condair speciális páramentesítőivel hatékony megoldást találtak a ciklámenkultúrájuk páratartalmának szabályozására. A páratartalom-szabályozás optimalizálásával az Euflorie 40-50%-kal tudta csökkenteni az energiafogyasztást, és jelentősen javította a növények növekedését és minőségét, ami magasabb terméshozamot eredményezett.

Ha többet szeretne megtudni az energiahatékony légnedvesítésről, kérjük, kérje a az alábbi tájékoztató szórólapot, vagy vegye fel a kapcsolatot értékesítési részlegünkkel egy konzultációért. konzultációért.