Helyiségek mérése


Amikor a helyzet tényleg bonyolult...

Precíziós klimatizálás high-tech mérőhelyiségek számáraFeladatmeghatározás és kiindulási helyzet

1. követelmény

Három, összesen 1960 m² alapterületű, olyan klimatizálási követelményeknek megfelelő high-tech mérőhelyiség megtervezése, amelyek jobbak, mint a VDI 2627 szerinti 1. és 2. osztály. .

2. követelmény

5 hónapon belüli előállítás.

3. követelmény

Kis belmagasságú, szélsőségesen alacsony födémmagasságú, régi épületben található mérőhelyiségek integrálása, valamint állománytelepítés a felette található négyemeletes épület számára.

4. követelmény

A meglévő épület üzemszünet-mentessége a mérőhelyiségeken végzett átalakítási munkák alatt.

Az egykori szerelőcsarnokok meglévő szellőzőberendezései elavultak, egy rakodási célokra használt eresz alatt álltak, és csak görnyedt testtartásban lehetett őket működtetni.

Ez a hely „teljesen elképzelhetetlennek” tűnt az új műszaki központ jövőbeli telephelyeként történő használatra.

A 11 légkondicionáló- és klímaberendezést, teljes hűtési- és fűtési rendszert, valamint a további funkcionális egységeket tartalmazó új technológiai központ számára eredetileg tervezett, közvetlenül a mérőhelyiségek feletti telepítési hely nem került elfogadásra. „A hagyományostól eltérő megoldást kellett találni.”

Tervezési megoldás

Ahhoz, hogy a meglévő épületszerkezettel a szükséges klímaviszonyokat el lehessen érni, a tervezők a négy különböző funkcionális terület szokatlan elrendezésére kényszerültek. A legnagyobb klimatizálási pontosságot a precíziós mérőhelyiség igényelte:

  • a VDI 2627 szerinti I. osztály (a legkisebb értékek!)
  • előírt értékek: 20,5 °C, +/– 1 K (választható) )
  • maximális megengedett eltérés: +/– 0,1 KK
  • maximális megengedett hőmérsékleti gradiens: max. 0,1 K a belmagasság egy méterére számolva
  • számolva páratartalom: max. 50% RH +/– 5% (vagy alacsonyabb páratartalom-érték)
  • hőmérséklet-ingadozás 7 nap alatt: < 0,4 K
Az igen komplex légkondicionáló-, hűtő- és MSR-technikát a mintegy 4 m-rel az utca szintje felett lebegő műszaki központba terveztük, amelyet integrálni kellett a meglévő tehergépkocsi-rakodóterület tetejébe anélkül, hogy eközben a rakodóterület használatát fel kellett volna függeszteni.

Az elsődleges és másodlagos légkondicionáló berendezéseket a rendelkezésre álló hely rendkívüli szűkössége miatt a lehető legkisebb légtömegáram mellett is a lehető legnagyobb üzembiztonság biztosításával kellett megtervezni.

A kiemelten fontos párátlanítási feladatokhoz saját, alacsony hőmérsékletekre (0/4 °C) tervezett hűtésbiztosító rendszert vettünk tervbe és építettünk be.

A berendezések kivitelezéseMivel a precíziós mérőeszközök belenyúltak az állmennyezetbe, klímatechnikai szempontból figyelembe kellett venni az álmennyezetben lévő mennyezeti repedéseket, üregeket és sarkokat. Ez a berendezéstechnika már előzetesen is rendkívül szűkös telepítését – részben még a kivitelezési szakaszban – rendkívüli mértékben megnehezítette. A helyiség légáramlása ezen extra nehézségek miatt különös jelentőséget kapott. A tervező és a szállító (Schako) közötti együttműködéssel a feladatot sikerült mesterien megoldani.

A helyiség és hely problematikáját a meglévő ereszbe beépített „lebegő” műszaki központtal oldottuk meg.

A rendelkezésre álló hely rendkívüli szűkössége miatt jól szigetelt, ugyanakkor könnyen hozzáférhető műszaki központot kellett tervezni és létrehozni.

Határidőre történő befejezés és a által tesztelt mérési eredmények

Az építtető és a megbízó új, rendkívül komplex termékcsaládjához a mérőhelyiségek nagy pontosságú klimatizálását igényelte. Az üzemeltető új légkondicionáló berendezésekre vonatkozó igényeinek eleget tettünk, illetve azokat nagyrészt meghaladtuk. A berendezések még az időjárás nyilvántartásának kezdete óta regisztrált legmelegebb nyáron, 2015 júliusában-augusztusában is a legnagyobb pontossággal működtek. Az alábbi mérési elemzések a 2015-ös év legforróbb napjainak mérési értékeit tükrözik:

  • a mérőhelyiség páratartalma: 48% RH +/– 1%
  • a mérőhelyiség hőmérséklete: 20,5 °C +/– 0,1°C
  • hőmérsékleti gradiens a belmagasság egy méterére számolva: < 0,1 K

Precíziós klimatizálás high-tech mérőhelyiségek számára – Andreas Beger, Értékesítés, Condair GmbH